Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Schizofrenie

Přítelova maminka má od narození lehčí formo schizofrenie, bere prášky, občas skončila i na psychiatrické léčebně. Chtěla bych se zeptat do jaké míry je to dědičné. Může to u přítele projevit během života také? S přítelem plánujeme rodinu a mám strach i kvůli zdraví dítěte. Jsou nějaké testy na schizofrenii?

Odpovědi na otázku

K otázce příčin schizofrenie existuje několik teorií. Genetický model uvádí zhruba 13% pravděpodobnost, že se projeví schizofrenie u člověka s jedním schizofrenním rodičem. Je to však multifaktoriální záležitost. Pro zděděnou dispozici může být rizikem významná stresová situace, která nemoc spustí. Stejně tak se ale tato dispozice nemusí projevit. Diagnostika schizofrenie patří do rukou psychiatra. Využívají se diagnostická kritéria. Ve veřejném povědomí jsou asi nejvíce bludy a halucinace, které mohou mít různou formu i závažnost. Nemoc se nejčastěji objeví ve věku mezi 16 a 25 lety. Pokud se ptáte na nějaké konkrétní testy, které by odhalily určitou genetickou změnu významnou pro vznik schizofrenie, pak výzkumy v tomto směru zatím neměly uspokojivé výsledky. Asi bych se zbytečně neznepokojovala, zvlášť když podle vašeho plánování rodiny počítám, že máte s přítelem harmonický vztah.